Kolacja degustacyjna i Prosecco Party w Starej Rzeźni w Szczecinie

Kolacja degustacyjna i Prosecco Party w Starej Rzeźni w Szczecinie

Wineland oraz Restauracja Stara Rzeźnia mają przyjemność zaprosić Państwa na kolację degustacyjną poświęconą winom włoskim od cenionego producenta Ca’Tullio.

Podczas degustacji spróbują Państwo czterech win włoskich z regionu Friuli (Wenecja Julijska), w tym:

  • wina z endemicznych odmian jak Friulano czy Schioppetino
  • doskonałe wino Il Pignolo
  • Prosecco, czyli gwiazdę wieczoru, która nie tylko będzie towarzyszyć nam podczas wspaniale zapowiadającej się kolacji degustacyjnej.

Menu:

  1. Amuse-Bouche:
  2. Przystawka I:
    • tatar z pstrąga z Zielenicy
    • kawior z pstrąga
    • rzodkiewka / truskawka / rokitnik
    • WINO: Ca’Tullio Friulano
  3. Przystawka II:
    • ravioli ze ślimakami
    • kurki / bób
    • sos winno-maślany
    • WINO: Ca’Tullio Il Pignolo
  4. Danie główne:
  5. Deser:
    • słodkie fingerfoods

UWAGA! Brak wolnych miejsc na kolację degustacyjną.

Zapraszamy na Prosecco Party!

Prosecco Party

Gorąco zapraszamy również na Prosecco Party, które odbędzie się w ogródku letnim Restauracji Stara Rzeźnia. Tematem przewodnim będzie oczywiście prosecco – serwowane nie tylko sauté – ale także pod postacią wybornych koktajli.

Przed jak i podczas wydarzenia przygotowaliśmy dla Was specjalną ofertę. Oprócz wspaniałego klimatu będziecie mieli okazję wygrania butelki Ca’Tullio Prosecco oraz kupienia tego musującego wina w pakiecie drugi kieliszek gratis.

Liczba gości tego wyjątkowego wydarzenia jest ograniczona. Zachęcamy zatem do niezwłocznej rezerwacji miejsc!

Degustację poprowadzą Pani Weruscka Degrassi (Sales Manager) z winnicy Ca’Tullio oraz Pan Dominik Węsierski (Mistrz Polski Zachodniej Sommelierów) z firmy Wineland.

Miejsce: Restauracja Stara Rzeźnia, Tadeusza Wendy 14/1, 70-655 Szczecin

Data: 16.07.2019

Godzina: 19:00

Cena: 99 PLN

Bilety do nabycia w restauracji Stara Rzeźnia.

Do kolacji degustacyjnej i Prosecco Party pozostało:

Dzień(s)

:

Godzina(y)

:

Minut(y)

:

Sekund(y)

Restauracja Stara Rzeźnia

Ca'Tullio: producent miesiąca 07/2019

Ca’Tullio jest producentem miesiąca w naszej oferie.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą win od friulijskiego producenta.

Producent miesiąca 07 | 2019: Ca’Tullio

Producent miesiąca 07 | 2019: Ca’Tullio

Region Friuli znany jest przede wszystkim z produkcji win białych. Pochwalić się może licznymi szczepami endemicznymi, także tymi o ciemnych skórkach.

Jedną z flagowych apelacji regionu jest DOC Colli Orientali del Friuli obejmująca wschodnie wzgórza przy samej granicy Italii, które są efektem milionów lat alpejskiej tektoniki i geomorfologii. Procesy te odcisnęły piętno w postaci złożonej i bogatej w minerały struktury glebowej, nazywanej w lokalnym dialekcie “Ponca” a charakteryzującej się naprzemiennie ułożonymi warstwami wapiennej gliny i piaskowca. Winorośla korzystają tu z łagodnie falującego krajobrazu gładkich wzniesień o średniej wysokości 400 m n.p.m. oraz naturalnej bariery od zimnych północnych wiatrów, którą stanowią Alpy Julijskie.

W Friuli produkuję się najwięcej białego wina we Włoszech. Najważniejsze szczepy: Friulano, Ribolla Gialla, Schioppetino, Verduzzo, Pinot Grigio

Geografia regionu Wenecji Julijskiej sprawia, że produkowana tutaj wina są świeże, owocowe i aromatyczne. Zarówno wina białe jak i czerwone są doskonałymi pozycjami na ciepłe letnie wieczory. Endemiczny szczep Friualano jest przykładem doskonałego wina na lato.

Winnica Ca’Tullio

Winnica powstała jeszcze pod koniec XIX wieku, ale dopiero od lat 20-tych XX wieku nastąpił jej intensywny rozwój jako gospodarstwa rolnego. W tym czasie rodzina Tullio skupiła w budynkach produkcję różnych sektorów rolnictwa friulijskiego, obok winiarstwa, także przetwórstwo owocowo-warzywne, czy nawet produkcję tytoniu. Zmiany nastąpiły w latach 80-tych minionego wieku, kiedy w majątku pojawili się nowi właściciele. Do 1999 roku gospodarstwo przeszło kompletną reorganizację oraz szeroko zakrojony remont budynków. Powstała nowoczesna winnica, czerpiąca zarazem z charakteru zabytkowego obiektu (jednego z najpiękniejszych w regionie) i bogatej tradycji obszaru Akwilei, gdzie wino produkowane jest już od ponad 2000 lat.

  • CA’TULLIO PROSECCO D.O.C.

    SZCZEGÓŁY
  • CA’TULLIO FRIULANO

    SZCZEGÓŁY
  • CA’TULLIO SCHIOPPETTINO

    SZCZEGÓŁY
  • CA’TULLIO PINOT GRIGIO

    SZCZEGÓŁY

Szczodry lisek z Katalonii: Celler Credo Miranius

Choć z pozoru obojętna, natura potrafi szczodrze nagrodzić tych, którzy poświęcą czas by ją zrozumieć. Uczy wszystkich chcących słuchać, że czasem mniej oznacza więcej a niezmierzona różnorodność to genialna prostota, gdy spojrzeć na nią z bliska.

Każdy, nawet najmniejszy jej element, ma swój wkład w perfekcyjnie funkcjonujący mechanizm będący niedoścignionym wzorem harmonii i równowagi. Mądrość, którą można z niej czerpać inspiruje rozkwit wielu dziedzin ludzkiej aktywności za sprawą garstki jednostek pilnych na tyle, aby zatrzymać się w pędzie i dostrzec jej piękno. Mam ogromne szczęście mogąc korzystać z ich pracy, gdy nalewam do kieliszka wina Celler Credo.
 

Winiarze z Celler Credo Sami nazywają sebie „Xarellistas” – od nazwy szczepu Xarello, jedynego z którego produkują wina.

 

Krajobrazowi biodynamicznych winnic Alt Penedes nieobca jest kolorowa obecność świerzopu czy dzikiego kopru. Mieszkańcami wapiennych gleb są liczne kolonie insektów a codzienność na powierzchni wzbogacają częstymi wizytami zwierzęta z pobliskich lasów. Tylko w miejscu, gdzie nieskrępowana natura reguluje ekosystem, na świat mogą przyjść najlepszej jakości owoce. Nigdzie w Hiszpanii, poza tym miejscem, nie można znaleźć bardziej autentycznego wcielenia szczepu Xarel-lo. Wysokość nad poziomem morza zdecydowanie działa tu na jego korzyść, chłodno łagodząc śródziemnomorski klimat.

Miranius to wino na wskroś mineralne

Celler Credo Miranius 2017 to na wskroś wytrawne wino o bladym, słomkowym kolorze, połyskującym zielonymi refleksami. Jego zapach to piękna kompozycja cierpkiego grejpfruta, zielonej gruszki, młodej brzoskwini i surowej wapiennej skały. Taka kompleksowość jest nieoczywista i zdumiewająca zważywszy na młody wiek. Przeoczyć ją można tak łatwo, jak pierwszy pąk, budzącego się do życia po zimowym śnie, drzewa. W ustach jest żywe, czyste i precyzyjne. Sprytny lis na etykiecie nie może być bardziej spójny z jego charakterem – młody, energiczny i zwinny. Nie sposób schwytać jego finiszu, przez co wodzi nas za nos nadzieją w kolejnym łyku, zręcznie umykając w ostatniej chwili. Pozostaje po nim tylko mineralny ślad. Czy można sobie wyobrazić lepszy aperitif? Nasz lis jest dość odporny na chłód, więc poradzi sobie z temperaturą ośmiu stopni, jednak pokaże znacznie bardziej kwiatowe oblicze kiedy ta przekroczy dziesięć. Surowy, skalisty sznyt i wysoka kwasowość sprawiają, że połączenie z ceviche przywraca mi refleksję o istnieniu przeznaczenia.

Miranius to wino wyjątkowe. Wymaga skupienia i cierpliwości a nagradza je złożonością doznań. Warto do niego wracać i oswajać je, jak Mały Książę oswoił przyjacielskiego lisa. Wszak to właśnie on wyjawił mu, że dobrze widzi się tylko sercem a najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.
Różowe wino z Hiszpanii: Conde Valdemar Rose

Różowe wino z Hiszpanii: Conde Valdemar Rose

Bodegas Valdemar jest jedną z najbardziej znanych winnic produkujących, wina z regionu Rioja, w Hiszpanii.

To również jedna z nielicznych posiadłości tej apelacji, gdzie grona użyte do produkcji win, pochodzą wyłącznie z ich własnych ziem. Historia bodegi ciągnie się od przeszło 125 lat i łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. Wyróżnikiem winiarni jest bez wątpienia wydłużony okres leżakowania win w beczkach crianzy, reservy i gran reservy. To również jeden z największych producentów win w Hiszpanii.

Winnica Bodegas Valdemar położona jest w samym centrum regionu Rioja na obrzeżasz miasta Logrono

 
Rosé jest zgrabnym blendem szczepów Garnacha i Viura. Pierwszy z nich jest odpowiedzialny, w szczególności, za dość wysoki poziom alkoholu jak na wina różowe. Drugi zaś za wzbogacenie aromatów.
Garnacha jest najczęściej sadzoną odmianą ciemnych winogron na świecie. Ponad 200 tysięcy hektarów upraw winnej latorośli pokryte są tą odmianą.
Charakteryzuje ją delikatna kwasowość i aromat czerwonych owoców. Pierwsze wzmianki o nasadzeniach odnotowane zostały w roku 1513 w Aragonii.

Conde Valdemar Rose

Conde Valdemar Rosé wyłania się nutami soczystych czereśni, dopełnionych lekką nutą, słodkich poziomek i subtelnej landrynkowości. W drugiej odsłonie pudrowy nos przełamany jest delikatną wonią jaśminu i eleganckiej magnolii. Za akcent kwiatowy odpowiada szczep Viura. Najbardziej znana biała odmiana winogron na Półwyspie Iberyjskim. W ustach jest przyjemnie gładkie. Serwowane w odpowiedniej temperaturze będzie idealnym napitkiem na letnie wieczory i jako aperitif. Co nie wyklucza jego elastyczności przy orszaku dań, z którymi można je połączyć. Szczególne polecanie do Pad Thai z krewetkami, tatara wołowego w wersji klasycznej, wędzonego łososia czy makreli. Świetnie sprawdzi się w akompaniamencie tatara z tuńczyka.

 
Verdejo: Wizytówka Ruedy

Verdejo: Wizytówka Ruedy

Nie raz słyszałem, że Verdejo to „Sauvignon Blanc z Hiszpanii”

Faktycznie, te dwa szczepy mają bardzo wiele wspólnego – przynajmniej w organoleptycznym wymiarze. Mimo podobieństw Verdejo jest odmianą endemiczną dla regionu Rueda i porównanie z międzynarodowym SB pod względem genetycznym jest zdecydowanie nietrafione.

Verdejo jest odmianą endemiczną z Ruedy

 
Verdejo zostało rozsławione przez potentata z Rioja – Marques’a de Riscal, który chcąc poszerzyć swoją produkcję białych win wybrał właśnie Verdejo. I właśnie MdR sprowadził do Ruedy, m.in. Sauvignon Blanc czy Tempranillo. Jednak Verdejo tak mocno zaadaptował się w słonecznym, ciepłym i suchym klimacie płaskowyżu Kastylia y Leon, że śmiało można go nazwać wizytówką Ruedy.
To co lubię w winie to kwasowość. Wina oparte o Verdejo zdecydowanie ją mają.
Dodatkowo jego bogactwo aromatów przyprawia o zawrót głowy. W bukiecie znajdziemy aromaty owoców tropikalnych, cytrusów, nuty froralne i liściaste, trawiaste oraz mineralne. Wina z reguły są świeże i lekkie.
Właśnie takim winem jest Senorio de Sarria Verdejo. W nosie aromaty białych kwiatów, marakuji, pokrzywy i agrestu. W ustach rześkie, o orzeźwiającej kwasowości oraz goryczce skórki grapefruita. Doskonale łączy się z pieczonym dorszem oraz warzywnym tacos z gaucamole.
 
Argentyńskie białe wino: Balbo Torrontes

Argentyńskie białe wino: Balbo Torrontes

Famillia Falasco to jeden z największych producentów wina w Argentynie

Malownicza winnica rodziny Falasco została założona w 1939 roku przez Octavio Rufino Falasco. Obecnie jest jedną z największych winnic w Argentynie, a jej powierzchnia to ponad 4500 hektarów. Rozmach winnicy został dostrzeżony przez władze Argentyny i dzięki rządowemu wsparciu jest zaliczana do grona najnowocześniejszych w regionie. Jednak w dużej mierze winnica zawdzięcza swój sukces wyjątkowemu położeniu.

Mendoza – największy region winiarski w Argentynie

 
Znajduje się w Valle de Uco -100 km na południowy zachód od centrum Mendozy, w dorzeczu Tunuyan. Krajobraz regionu jest zdominowany przez wulkan Tupungato i jest najzimniejszym i najwyższym terenem w Mendozie. Idealny klimat, średnia wysokość 1000-1200 metrów nad poziomem morza, kamieniste i piaszczyste gleby o doskonałych drenażach – wszystko to sprawia, że ​​Valle de Uco jest wyjątkowym miejscem do uprawy winorośli – w szczególności dla szczepu Torrontes.
Dzięki ciężkiej pracy oraz doskonałemu terroir rodzina Falasco wydała na świat doskonałe wino – Balbo Torontes.
Ich flagowy produkt, to białe jednoszczepowe wino o świeżym bladożółtym kolorze i żywych zielonkawych refleksach. Aromatyczny, nos przekonuje słodkim liczi, nutami brzoskwini i kwiatem jaśminu. Również na podniebieniu możemy rozkoszować się smakiem liczi i dojrzałej brzoskwini. Idealną równowagą dla owocowej gry zapachowej jest perfekcyjnie zbalansowana kwasowość tworząca przyjemny szkielet tego białego wina. Wino może się pochwalić bogactwem i rześkością smaku oraz dość długim, jak na białe wina finiszem.
Polecam je do owoców morza szczególnie w tajskim wydaniu, gdzie aromaty egzotycznych owoców komponują się z orientalnymi przyprawami i ziołami.
Torrontes to wino niezobowiązujące – idealne do picia na tarasie lub w ogrodzie podczas zachodów słońca, ale również jako kompanado posiłku.

 

 
Ca’Tullio Schioppettino: złoto dla wytrwałych

Ca’Tullio Schioppettino: złoto dla wytrwałych

„Tenace” to złoto dla wytrwałych. Zdecydowanie bardziej spodoba się tym, którzy uciekają przed winiarską oczywistością.

Nie słodzi dżemowym owocem i nie mami kokosową beczką. Jego siłą jest elegancja i powściągliwość, integracja i złożoność. Najlepiej posłuży tym, którzy wytrwale przebrnęli przez trudny dzień i z ulgą rozpłyną się w ciszy wieczoru.

Kilka słów o Friuli

Za słowem “Tenace”, w języku włoskim, kryje się określenie osoby wytrwałej. Z całą pewnością, nie może zabraknąć tej cnoty komuś, kto pragnie zgłębić szczegółowo włoskie winiarstwo. Po dwudziestu regionach, rozsiane są setki szczepów, z których każdy opowiada własną, często niemal zapomnianą, historię. Wnikliwym nie trzeba przedstawiać Veneto, jednak nawet ich uwadze, umknąć może schowany w jego cieniu, graniczący ze Słowenią, region Friuli.

Friuli leży w północno-wschodnim zakątku Włoch

Znany przede wszystkim z produkcji win białych, pochwalić się może licznymi szczepami endemicznymi, także tymi o ciemnych skórkach. Jedną z flagowych apelacji regionu jest DOC Colli Orientali del Friuli obejmująca wschodnie wzgórza przy samej granicy Italii, które są efektem milionów lat alpejskiej tektoniki i geomorfologii. Procesy te odcisnęły piętno w postaci złożonej i bogatej w minerały struktury glebowej, nazywanej w lokalnym dialekcie “Ponca” a charakteryzującej się naprzemiennie ułożonymi warstwami wapiennej gliny i piaskowca. Winorośla korzystają tu z łagodnie falującego krajobrazu gładkich wzniesień o średniej wysokości 400 m npm. oraz naturalnej bariery od zimnych północnych wiatrów, którą stanowią Alpy Julijskie. W każdym z czterech podregionów apelacji uświadczyć możemy różnych win, jednak to okolice prowincji Prepotto pochwalić się mogą najlepszymi przykładami win opartych o szczep Schioppettino, dla których są dedykowane. Znający język włoski w wyobraźni usłyszeli zapewne huk wystrzału, bowiem nazwę szczepu można w ten sposób tłumaczyć. Jego sławie daleko jednak do wystrzałowej kariery Sangiovese czy, uwielbionego w naszych matczynych stronach, Primitivo. Friulijski endemik pochwalić się może jedynie 150 hektarami upraw na całym globie, z czego niemal całość korzeniami wrasta w gleby północno-wschodnich Włoch.

O winie Ca’Tullio Schioppettino

Ca’Tullio “Tenace” Schioppettino 2015 to wino o przejrzystej, rubinowej barwie złamanej na rantach kolorem granatu. Jego szata na myśl przywodzi, naznaczone kilkuletnim starzeniem, Pinot Noir i to nie jedyne podobieństwo z tym szlachetnym szczepem.

Ca’Tullio Schiopettino

Nos pozostaje młody, jednak obrasta w piórka ewolucyjnej złożoności. Nie gubi przy tym aromatów świeżych jeżyn i malin, wyraźnych na tyle, że chce się niemal uciec dłonią w obawie przed cierniem. Można w nim znaleźć również delikatną kwiatowość fiołków postrzępionych pikanterią czarnego pieprzu, którego obecność tłumaczy kontakt z francuskimi barrique. W ustach wino jest energiczne i przyprawowe, średniocieliste, o drobnych taninach, przyjemnie komplementujących szczupłą sylwetkę niczym dobrze dopasowana suknia. W pełni potencjału pokazuje się niedługo po otwarciu, co nie wyklucza dekantacji, jednak na pewno nie czyni jej przymusem.

Jego chłodny charakter wręcz prosi się zejście do 15 stopni przed podaniem w towarzystwie dojrzewających friulijskich szynek, suto przyprawionej wieprzowiny czy twardych i słonych serów.

 

Zapisz się do newslettera i otrzymaj 20% rabatu!

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i aktualnościami. Zapisz się do naszego newslettera i otrzymaj aż 20% rabatu na pierwsze zakupy!

Dziękujemy! Sprawdź skrzynkę pocztową i potwierdź subskrypcję.