Eger

Egerskie kupaże

Najbardziej popularny i największy region na Węgrzech. W Egerze, jak i w całym kraju gleby są kiepskiej jakości. Dlatego tutejszy instytut winiarski co roku inwestuje duże środki w poszukiwania bardziej żyznych i przyjaznych uprawie winogron gleb. Z tego też względu bardzo popularne na Węgrzech są kupaże. Mnogość węgierskich szczepów zdecydowanie na to pozwala.

Bycza Krew

W kraju naszych bratanków produkuje się przede wszystkim wina czerwone.  W Egerze nie ma jednego, dominującego szczepu. Niegdyś bardzo popularna była Kadarka, z której produkowano przede wszystkim Egri Bikaver, czyli byczą krew – symbol Egeru. Obecnie do jej produkcji używa się minimum 3-ech a maksymalnie 13-stu szczepów, z czego żaden nie może stanowić ponad 50%. Metoda produkcji i zasady jej towarzyszące pozwalają winiarzom na tworzenie różnorodnych stylów wina. Kolejnym z symboli Egeru są wina oparte o szczep Kekfrankos, z którego powstają wina lekkie, o aromatach owoców pestkowych, szczodrych taninach i przyjemnej kwasowości.

Gwiazda Egeru

Wina białe, podobnie jak czerwone produkuje się przede wszystkim w formie kupaży. Gwiazdą win białych (dosłownie i w przenośni) jest Egri Csillag, czyli właśnie „Gwiazda Egeru”. Do jej produkcji dopuszcza się użycie czterech szczepów: Hárslevelű, Királyleányka, Sauvignon Blanc i Zürkebarát. Samo wino charakteryzuje się ekspresyjną owocowością, świeżością i kwasowością.

Zastosuj filtry: Znaleziono 5 win
Kraj:
Region:
Apelacja:
Producent:
Szczep:
Kolor:
Smak:
Pojemność:
Atrybuty wina:
  • SIMON EGRI BIKAVER SUPERIOR

    SZCZEGÓŁY
  • SIMON EGRI CABERNET FRANC

    SZCZEGÓŁY
  • SIMON EGRI CSILLAG

    SZCZEGÓŁY
  • SIMON EGRI KEKFRANKOS

    SZCZEGÓŁY
  • SIMON SYRAH

    SZCZEGÓŁY

Zapisz się do newslettera i otrzymaj 20% rabatu!

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i aktualnościami. Zapisz się do naszego newslettera i otrzymaj aż 20% rabatu na pierwsze zakupy!

Dziękujemy! Sprawdź skrzynkę pocztową i potwierdź subskrypcję.