Martinborough/Hawkes Bay
Hawke’s Bay
Hawke’s Bay znajduje się na wschodnim wybrzeżu Wyspy Północnej. Ten historyczny region ma drugi co do wielkości przemysł winiarski w Nowej Zelandii i jest szczególnie ceniony ze względu na czerwone wina z Cabernet Sauvignon i Merlot.
Winnice znajdują się na wielu różnych obszarach, od stromych wzgórz po żwirowe tarasy rzeczne, a zróżnicowane ukształtowanie gleby sprawia, że jest to jeden z najbardziej wszechstronnych regionów produkujących wino w Nowej Zelandii.
Ciepłe, suche lata i długie jesienie w Hawke’s Bay są doskonałe do uprawy winorośli. Klimat morski oznacza, że ciepło wytwarzane przez długie godziny nasłonecznienia jest moderowane przez Ocean Spokojny.
Martinborough
Martinborough leży w szerokiej dolinie między pasmem górskim Rimutaka
a wschodnimi wzgórzami Wairarapa w południowej części Wyspy Północnej w Nowej Zelandii. Raport z 1979 roku wykazał, że Martinborough dzieli wiele wspólnych cech z Burgundią. W ciągu 30 lat Pinot Noir stał się flagowym winem regionu i zyskał międzynarodową renomę.
Obszary uprawy winorośli leżą na podwyższonym płaskowyżu żwiru aluwialnego, którego drenujący charakter jest doskonały do uprawy winorośli. Ograniczenie nawodnienia winorośli, prowadzi do stresu winorośli, które dzięki temu produkują małe, skoncentrowane jagody zamiast liści, co podnosi jakość winogron.
Martinborough cieszy się stosunkowo suchym klimatem ze względu na obronę przed deszczem okolicznych wzgórz. Dużo godzin nasłonecznienia, niskie opady i chłodne noce pomagają w dojrzewaniu winogron i dodają wyjątkowego charakteru winom.