Lisboa, Setubal, Douro
Douro
Regiony winiarskie w Portugalii rozpościerają się na całym jej terytorium. W północnej, chłodniejszej części, wzdłuż doliny rzeki Douro rozpościera się region winiarski o identycznej nazwie jak wspomniana wcześniej rzeka – Douro. Obszar jest górzysty, a na jego malowniczych tarasach winorośl uprawiana jest na granitowo-łupkowym podłożu o świetnym drenażu. Dzięki takiemu terroir powstają wina skoncentrowane i taniczne. Mimo to dużą wagę w regionie odgrywają wina czerwone. Najczęściej produkuje się je ze szczepu Touriga Nacional, który daje wina ciężkie, gęste, taniczne i dżemowe. Charakter tych win sprzyja ich starzeniu.
Lisboa i Setúbal
Warte uwagi są także praktycznie sąsiadujące ze sobą regiony: Lisboa i Setubal (dawniej znana pod nazwą Estremadura). Położone na zachodzie kraju w bezpośrednim sąsiedztwie oceanu korzystają z wpływu nadmorskiej bryzy. Niegdyś produkowano w tych regionach przede wszystkim wina białe. Jednak wraz z upływem czasu coraz więcej winnicy zdecydowało się skorzystać z wyjątkowo różnorodnego terroir. Na głównie gliniastych i piaszczystych glebach uprawia się winorośl przede wszystkim ze szczepów Trincadiera, Touriga Nacional oraz Tinta Roiz. Coraz częściej winiarze sięgają po międzynarodowe odmiany winogron jak Syrah czy Merlot. Wina z tego regionu są dobrze zbudowane, rześkie i taniczne o konfiturowym charakterze.