Bordeaux
Bordoskie kupaże
Bordeaux na południowym zachodzie Francji jest jednym z najbardziej znanych, prestiżowych i urodzajnych regionów winiarskich na świecie. Jego trzy największe atuty to różnorodność, jakość i wydajność. Zdecydowana większość win Bordeaux to wytrawne, średnie i pełne czerwone kupaże bordoskie, które ugruntowały swoją reputację już wiele lat temu. Najlepsze (i najdroższe) z nich pochodzą z najsławniejszych Chateau z Haut-Médoc i prawobrzeżnych apelacji Saint-Émilion oraz Pomerol. Legendarne czerwone wina uzupełniają wysokiej jakości białe wina, zarówno wytrawne, jak i słodkie.
Wyjątkowy klimat nadatlantycki
Bordeaux rozciąga się 130 km w głąb lądu od wybrzeża Atlantyku. Bliskość oceanu moderuje klimat a ogromne połacie sosnowego lasu na południu chronią region przed silnymi, słonymi wiatrami unoszącymi się nad Oceanem Atlantyckim. Letnie temperatury w ciągu dnia oscylują wokół 25° C i rzadko przekraczają 30° C, zimy są równie łagodne, temperatury rzadko spadają poniżej zera.
Merlot i Cabernet Sauvignon
Najważniejszymi odmianami w Bordeaux są Merlot i Cabernet Sauvignon. Nie bez powodu – te dwie odmiany pączkują, kwitną i dojrzewają w różnym czasie i tempie, co rozkłada ryzyko związane ze złymi warunkami pogodowymi podczas kwitnienia lub zbiorów. W przypadku deszczowej jesieni zbiory Cabernet Sauvignon cierpią z powodu zgnilizny i rozcieńczenia, ale wcześniej dojrzewający Merlot podnosi jakość kupażu. Natomiast kiedy wiosna jest mokra, Merlot słabo kwitnie, więc Cabernet Sauvignon, bierze odpowiedzialność za zapewnienie dobrych zbiorów.