Kastylia i Leon

Naturalny styl

Termin „wino naturalne” nie ma obecnie żadnej prawnej definicji. Istnieją jednak niezależne organizacje związane ze stylem. Należą do nich francuskie L’Association des Vins Naturels i Les Vins S.A.I.N.S, włoskie VinNatur oraz hiszpańskie Asociación de Productores de Vinos Naturales de España. Każda z nich ma nieco inną interpretację tego terminu, ale wszystkie filozofie dotyczą zrównoważonego rolnictwa ekologicznego lub biodynamicznego. Większość z nich podkreśla także rolę minimalnej interwencji w winnicy, co oznacza, że producenci wina nic nie dodają ani nie usuwają z soku podczas winifikacji. Priorytetem są wina, które oddają charakter terroir.

Żywe wino

Wino naturalne jest uprawiane ekologicznie (często też biodynamicznie) i wytwarzane z minimalną ingerencją człowieka. Nie stosuje się żadnych dodatków ani środków pomocniczych, a proces fermentacji jest ograniczony do niezbędnego minimum. Rezygnuje się ze stosowania sztucznych herbicydów, pestycydów, fungicydów i dodatków, używa się niewiele lub w ogóle nie dodaje się dodatkowych siarczynów, ogranicza się rolę dojrzewania w beczce i zwykle wino jest tylko delikatnie filtrowane przed zabutelkowaniem. W rezultacie wino jest żywe – zdrowe i pełne naturalnie występującej mikrobiologii.


 

Zastosuj filtry: Znaleziono 7 win
Kraj:
Region:
Apelacja:
Producent:
Szczep:
Kolor:
Smak:
Pojemność:
Atrybuty wina:
  • ALFREDO MAESTRO A DOS TIEMPOS

    SZCZEGÓŁY
  • ALFREDO MAESTRO ALMATE

    SZCZEGÓŁY
  • ALFREDO MAESTRO AMANDA

    SZCZEGÓŁY
  • ALFREDO MAESTRO BRUT ROSE

    SZCZEGÓŁY
  • ALFREDO MAESTRO EL REY DEL GLAM

    SZCZEGÓŁY
  • ALFREDO MAESTRO SOBRECASA ROSADO

    SZCZEGÓŁY
  • ALFREDO MAESTRO VALDECASTRILLO

    SZCZEGÓŁY

Zapisz się do newslettera i otrzymaj 20% rabatu!

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i aktualnościami. Zapisz się do naszego newslettera i otrzymaj aż 20% rabatu na pierwsze zakupy!

Dziękujemy! Sprawdź skrzynkę pocztową i potwierdź subskrypcję.