Priorat
Ten mały 1400 hektarów obsadzonych winoroślą, geograficznie niezbyt gościnny hiszpański region winiarski produkuje jedne z najpotężniejszych czerwonych win w kraju. Położony w Katalonii, na wschód od portowego miasta Tarragona, znany jest przede wszystkim z intensywnie aromatycznych czerwonych win ze szczepów Garnacha oraz Carignan, białe wina stanowią jedynie 10 produkcji. W regionie dominuje łańcuch górski Montsant, co sprawia, że wiele winnic znajduje się na costers strome zbocze o nachyleniu od 15 do nawet 60 procent. Winnice są często zbyt strome i wąskie do zbioru maszynowego, co wymusza na winiarzach ręczne zbiory a na zboczach dominuje gleba łupko- wa znana pod nazwą licorella lukrecja ze względu na jej ciemny kolor.
Nieodkryty potencjał
Mimo długiej historii i tradycji winiarskiej, ciężkie warunki uprawy na ostrych zboczach sprawiły, że Priorat przez wiele lat był niedoceniany. Dopiero w latach 70-tych nowe pokolenie winiarzy od- kryło niezwykły potencjał tego regionu. Niska wydajność, stare winorośle średni wiek to około 60 lat i nieurodzajna gleba, która zmusza korzenie do wnikania w glebę nawet na głębokość 25 metrów, sprawiają, że te czerwone kupaże, bogate zarówno w alkohol, jak i taniny, o niezwykle skoncentro- wanym ciele są dzisiaj uznawane za jedne z najlepszych win w Hiszpanii. Od 2000 roku Priorat może poszczycić się najwyższą klasą DOC. Zaszczyt ten dzieli jeszcze tylko z jednym regionem – Rioją.