Priorat

Niewielki region, potężne wina

Ten mały 􏰞1400 hektarów obsadzonych winoroślą􏰟, geograficznie niezbyt gościnny hiszpański region winiarski produkuje jedne z najpotężniejszych czerwonych win w kraju. Położony w Katalonii, na wschód od portowego miasta Tarragona, znany jest przede wszystkim z intensywnie aromatycznych czerwonych win ze szczepów Garnacha oraz Carignan, białe wina stanowią jedynie 10􏰋 produkcji. W regionie dominuje łańcuch górski Montsant, co sprawia, że wiele winnic znajduje się na costers 􏰞􏰠strome zbocze􏰡􏰟 o nachyleniu od 15 do nawet 60 procent. Winnice są często zbyt strome i wąskie do zbioru maszynowego, co wymusza na winiarzach ręczne zbiory a na zboczach dominuje gleba łupko- wa znana pod nazwą licorella 􏰞􏰠lukrecja􏰡 ze względu na jej ciemny kolor􏰟.

Nieodkryty potencjał

Mimo długiej historii i tradycji winiarskiej, ciężkie warunki uprawy na ostrych zboczach sprawiły, że Priorat przez wiele lat był niedoceniany. Dopiero w latach 70-tych nowe pokolenie winiarzy od- kryło niezwykły potencjał tego regionu. Niska wydajność, stare winorośle 􏰞średni wiek to około 60 lat􏰟 i nieurodzajna gleba, która zmusza korzenie do wnikania w glebę nawet na głębokość 25 metrów, sprawiają, że te czerwone kupaże, bogate zarówno w alkohol, jak i taniny, o niezwykle skoncentro- wanym ciele są dzisiaj uznawane za jedne z najlepszych win w Hiszpanii. Od 2000 roku Priorat może poszczycić się najwyższą klasą DOC. Zaszczyt ten dzieli jeszcze tylko z jednym regionem – Rioją.


 

Zastosuj filtry: Znaleziono 5 win
Kraj:
Region:
Apelacja:
Producent:
Szczep:
Kolor:
Smak:
Pojemność:
  • MAS DOIX „DOIX”

    SZCZEGÓŁY
  • MAS DOIX 1902

    SZCZEGÓŁY
  • MAS DOIX LES CRESTES

    SZCZEGÓŁY
  • MAS DOIX MURMURI

    SZCZEGÓŁY
  • MAS DOIX SALANQUES

    SZCZEGÓŁY

Zapisz się do newslettera i otrzymaj 20% rabatu!

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i aktualnościami. Zapisz się do naszego newslettera i otrzymaj aż 20% rabatu na pierwsze zakupy!

Dziękujemy! Sprawdź skrzynkę pocztową i potwierdź subskrypcję.