Vinho Verde
Zielony region
Najbardziej zielony region Portugali położny w jej północno-zachodniej części. W okolicach miejscowości Minho produkuje się z endemicznych szczepów Vinho Verde, czyli zielone wino. Zielone nie tylko z nazwy, ale także z charakteru. Jest świeże, z reguły lekko perliste (musujące), o szczodrej kwasowości. Doskonałe na upalne dni. Rozlewa się je szybko po zbiorach. Do jego produkcji używa się przede wszystkim białych winogron, choć czasami można spotkać także wina różowe oraz rzadziej czerwone i musujące.
Młode wino
Dawniej w Vinho Verde winorośl tworzyła naturalne ściany, oddzielające parcele sąsiadów od siebie i była powszechnie uprawiana. Z racji jej nadmiaru, tutejsi rolnicy podjęli próbę wyprodukowania regionalnego wina. Nie zastanawiając się nad formą produkcji zaczęli produkować młode wino, krótko fermentowane, bez dojrzewania. Obecnie zachowano po trosze dawną formę uprawy. Winorośl rośnie na wysokich pergolach, co w efekcie przynosi duże zbiory, ale niekiedy o średniej jakości kiści.
Vinho Verde z charakterem
Wino w Vinho Verde uprawia się powszechnie. Dlatego spośród mnogości producentów, warto zwrócić uwagę na tych przełamujących normy i utrzymujących świetną jakość. W Quinta da Raza, dzięki starannej selekcji winogron oraz winifikacji, powstają fantastyczne zielone wina obdarzone charakterem.