Toro
Toro
Toro znajduje się na środkowym płaskowyżu Hiszpanii w Kastylii i Leon. Mroźne zimy, gorące lata i nikłe opady deszczu w okresie wegetacji sprawiają, że uprawa winogron staje się tam prawdziwym wyzwaniem.
Mimo tych ciężkich warunków wino z regionu Toro od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością – to ulubione wino rodziny królewskiej, a źródła historyczne donoszą, iż zostało zabrane przez Krzysztofa Kolumba na wyprawę w poszukiwaniu Indii w 1492 roku. W 1933 roku region jako jeden z pierwszych otrzymał status DO.
Najważniejszym szczepem jest niewątpliwie Tinta de Toro, które bywa traktowane jako synonim Tempranillo, choć między szczepami istnieją różnice – Tinta de Toro jest ciemniejsza i bogatsza w garbniki. Dodatkowo wina mają wysoką zawartość alkoholu. Trudno w nich szukać delikatności i powściągliwości.