W tym roku 25 września minęło 200 lat, odkąd brytyjski misjonarz Samuel Marsden posadził pierwsze winorośle w Nowej Zelandii.

Jednak na drodze rozwoju nowozelandzkiego winiarstwa stanęły… kozy. Winorośle zostały przez nie zjedzone zanim zdążyły wyprodukować jakiekolwiek owoce. Na szczęście kolejna próba rozpoczęcia produkcji wina w Nowej Zelandii zakończyła się sukcesem. James Busby w wieku 23 lat wyemigrował wraz z rodziną do Australii. Studiował enologię we Francji i napisał kilka książek, które wpłynęły na rozwój przemysłu winiarskiego w Australii. Kiedy w 1833 roku przeprowadził się do Nowej Zelandii założył małą winnicę w Waitangi w pobliżu Treaty House. Nowozelandzkie wino było produkowane przez wiele lat, ale było ono przede wszystkim używane do celów religijnych lub do konsumpcji własnej, nikt jeszcze nie myślał o sprzedaży produkowanego wina. To wszystko zmieniło się w latach sześćdziesiątych, kiedy Nowozelandczycy stali się narodem podróżników. Doświadczenie kultury winiarskiej w Europie sprawiło, że to samo chcieli zobaczyć w swojej ojczyźnie. Również imigranci z Dalmacji zaczęli zakładać sady i winnice, aby zaopatrywać lokalny rynek. Młodzi producenci wina podróżowali i pracowali w europejskich, amerykańskich i australijskich winnicach i wrócili do kraju z nowymi umiejętnościami. Ich wiedza z różnych zakątków świata zaowocowała połączeniem tradycyjnego europejskiego stylu Starego Świata z nowoczesnym nowoświatowym sznytem. 

Dzięki unikatowemu klimatowi Nowej Zelandii produkuje się tam wina pełne o świeżej kwasowości

Nowozelandzkie winnice korzystają z morskiego klimatu (żadna winnica nie jest dalej niż 120 km od oceanu). Duża ilość słonecznych godzin w ciągu dnia, chłodne noce (dzięki oceanicznej bryzie) oraz długi okres dojrzewania, który wynika z niskich temperatur sprawia, że winogrona mają głęboki smak doskonale zbalansowany ze świeżą kwasowością, z której znane są wina nowozelandzkie.
Winnica Craggy Range

Craggy Range to rodzinna winnica założona w 1997 roku, która znajduje się w cieniu spektakularnego szczytu Te Mata w Hawkes Bay w Nowej Zelandii. Kiedy Terry Peabody i Steve Smith postanowili stworzyć winnicę Craggy Range, zdecydowali się na wybranie wyjątkowych parceli, z których produkowaliby czyste, eleganckie i kompleksowe wina, świetnie oddające terroir. Ostatecznie wybrali Hawke’s Bay na wschodnim wybrzeżu, gdzie znajduje się winnica Gimblett Gravels z kamienistymi, ciepłymi glebami oraz Martinborough na południu wyspy północnej, gdzie na wulkanicznych, gliniastych glebach powstała winnica Te Muna Road. W 2014 roku Craggy Range została uznana za najlepszą winnicę z Nowego Świata przez magazyn Wine Enthusiast.

  • CRAGGY RANGE AROHA

    SZCZEGÓŁY
  • CRAGGY RANGE RIESLING

    SZCZEGÓŁY
  • CRAGGY RANGE SAUVIGNON BLANC

    SZCZEGÓŁY
  • CRAGGY RANGE SOPHIA

    SZCZEGÓŁY
  • CRAGGY RANGE TE KAHU

    SZCZEGÓŁY
  • CRAGGY RANGE TE MUNA PINOT NOIR

    SZCZEGÓŁY