Gaskonia to nie tylko Armagnac i D’Artagnan, ale także połacie winnic, z których powstają przede wszystkim lekkie białe wina w doskonałej relacji ceny do jakości.

Jeszcze niedawno większość winogron w Gaskonii przeznaczonych była do produkcji Armagnacu. Obecnie coraz więcej winnic decyduje się ponownie na samodzielną produkcję win. Dlaczego ponownie? Historia winiarstwa w południowo-zachodniej Francji jest dość zawiła. Pierwsze wina w regionie robiono już w czasach imperium rzymskiego. W średniowieczu Gaskonia pod rządami anglików była jednym z najważniejszych eksporterów wina do Anglii. Niestety w XIII-XIV wieku Bordeaux uznało inne regiony winiarskie za swoją konkurencję i wprowadziło Police des Vins. Było to prawo faworyzujące wina bordoskie wedle którego inne regiony podlegające porcie Bordeaux mogły z niego wypłynąć dopiero po sprzedaży większości win bordoskich. Dodatkowe obostrzenia sprzedaży nałożone na kupców angielskich przez Francuzów po wygranej Wojnie Stuletniej nie pomogły Gaskonii odzyskać dawnego miejsca na rynku. Gaskonia na wiele lat zniknęła z mapy winiarskiej świata.

Gaskonia to zielona wyspa na mapie Francji słynąca z produkcji lekkich, świeżych win z lokalnych szczepów w doskonałej relacji ceny do jakości

Na klimat Gaskonii, położonej między górami a oceanem, bardzo wyraźnie wpływa bliskość Atlantyku. W regionie notuje się duże opady deszczu wiosną, dzięki czemu krajobraz jest niezwykle bujny i zielony. Z kolei noce są chłodne nawet w środku lata, co sprawia, że gaskońskie wina są lekkie i świeże. Dodatkowy wpływ na charakter wina ma gleba – mieszanka piasków, gliny i wapnia.
W regionie świetnie odnajdują się lokalne szczepy takie jak Colombard, Ugni Blanc, Tannat czy Gros Manseng. Przez wiele lat Ugni Blanc służył przede wszystkim do produkcji Armagnacu – lokalnej odpowiedzi na bardziej znanego Cognaca. Armagnac do lat 80-tych XX wieku przeżywał swoją świetność, jednak w latach 90-tych wielu producentów zdecydowało się zdywersyfikować produkcję brandy na rzecz wina. Na nowo musieli nauczyć się produkcji win z lokalnych szczepów. Wcześniej ograniczono uprawę Colombard na rzecz Ugni Blanc, który był uważany za bardziej wartościowy szczep. Zmieniło się to po odkryciu na nowo szczepu Colombard w Kalifornii przez Andre Dubosc – założyciela kooperatywy Plaimont zajmującej się popularyzacją winiarstwa południowo-zachodniej Francji. Wówczas odkryto potencjał lokalnych odmian i zaczęto produkować z nich wina.
 
Gaskończycy nie chcą konkurować z bardziej znanymi północnymi sąsiadami z Bordeaux. Stawiają na endemiczne szczepy, z których produkują lekkie, świeże wina i w nich upatrują przyszłość swojego regionu. Świetnie to pokazuje filozofię życia mieszkańców Gaskonii, którzy zamiast znanych marek wolą wytwarzać produkty o wysokiej jakości w rozsądnej cenie.
 

Winnica Laballe

Posiadłość Laballe usytuowana jest na unikatowej, niewielkiej wyżynie nazywanej Sables Fauves (płowe piaski). Jeszcze do niedawna bardziej była znana jako miejsce produkcji Armagnac (produkowany przez rodzinę Laudet od 1820 roku). Jednak w latach 70-tych XX wieku Noël Laudet postanowił rozpocząć produkcję białych, wytrawnych win. Jego wnuk, Cyril rozszerzył ofertę jeszcze bardziej i dzisiaj na 40 hektarach uprawianych jest aż 8 różnych szczepów – od charakterystycznego dla regionu Gros Manseng po Tannat. Wina pochodzą z IGP Cotes du Gascogne i nie podlegają tak rygorystycznym zasadom produkcji jak w przypadku win apelacyjnych. Pozwala to winiarzom eksperymentować w poszukiwaniu bardziej autorskiego charakteru wina.

  • LABALLE LA DEMOISELLE

    SZCZEGÓŁY
  • LABALLE LES TERRES BASSES BLANC

    SZCZEGÓŁY
  • LABALLE LES TERRES BASSES ROUGE

    SZCZEGÓŁY
  • LABALLE MONSIEUR

    SZCZEGÓŁY

Zapisz się do newslettera i otrzymaj 20% rabatu!

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami i aktualnościami. Zapisz się do naszego newslettera i otrzymaj aż 20% rabatu na pierwsze zakupy!

Dziękujemy! Sprawdź skrzynkę pocztową i potwierdź subskrypcję.