Na etykiecie tego Grünera Veltlinera możecie zobaczyć obok nazwy apelacji Weinviertel DAC wyraz Röschitz , która oznacza że ten Veltliner rósł na granitowej wysepce wokół miejscowości Röschitz, gdzie powstają najbardziej finezyjne Grüner Veltliner w tym regionie.

Część z Was wie ale może niektórzy nie, że czymś co charakteryzuje ten szczep jest smak mielonego białego pieprzu, który faktycznie w tym przypadku jest bardzo wyraźnie wyczuwalny. Podobno jest to cecha szczególnie mocno podkreślona właśnie w “grünerach” z Röschitz. Oprócz tego wino jest lekkie i owocowe z wyraźnie zaznaczoną kwasowością. Tę butelkę można nawet pomylić z Rieslingiem – gdyby nie ten biały pieprz…

 

Miejscowość Röschitz znajduje się w Weinviertel, wzdłuż najdłuższego szlaku winiarskiego Austrii

 

Rekomendacje jedzeniowe są równie ciekawe. Zgodnie z zasadą regionalne wino do regionalnego jedzenia – to do czego mielibyśmy to pić? Dunaj blisko, więc do wszystkich ryb słodkowodnych czy (kierując się bardziej w stronę kuchni azjatyckiej) do sushi, spring Rollsów. Świetny partner kulinarny szparagów i dobrze odnajdzie się wszędzie tam gdzie przyprawy, a już na pewno te z mielonym białym pieprzem. Właściciel winnicy Ewald Grüber zaleca naszego Grünera do wiener schnitzla! Proszę tylko pamiętać ze w Wiedniu przygotowuje się go zazwyczaj z cielęciny a nie z wieprzowiny.

Charakterystycznym aromatem dla Grünera Veltlinera jest nuta białego pieprzu

Nie tylko my jesteśmy fanami tej butelki. W 2017 roku Wine Enthusiast Magazine (nowojorskie czasopismo wydawane od 30 lat) umieścił to austriackie wino, na 31 miejscu na liście 100 Best Buy win z całego świecie. Czy potrzeba lepszej rekomendacji?