Region Friuli znany jest przede wszystkim z produkcji win białych. Pochwalić się może licznymi szczepami endemicznymi, także tymi o ciemnych skórkach.
Geografia regionu Wenecji Julijskiej sprawia, że produkowana tutaj wina są świeże, owocowe i aromatyczne. Zarówno wina białe jak i czerwone są doskonałymi pozycjami na ciepłe letnie wieczory. Endemiczny szczep Friualano jest przykładem doskonałego wina na lato.
Winnica Ca’Tullio
Winnica powstała jeszcze pod koniec XIX wieku, ale dopiero od lat 20-tych XX wieku nastąpił jej intensywny rozwój jako gospodarstwa rolnego. W tym czasie rodzina Tullio skupiła w budynkach produkcję różnych sektorów rolnictwa friulijskiego, obok winiarstwa, także przetwórstwo owocowo-warzywne, czy nawet produkcję tytoniu. Zmiany nastąpiły w latach 80-tych minionego wieku, kiedy w majątku pojawili się nowi właściciele. Do 1999 roku gospodarstwo przeszło kompletną reorganizację oraz szeroko zakrojony remont budynków. Powstała nowoczesna winnica, czerpiąca zarazem z charakteru zabytkowego obiektu (jednego z najpiękniejszych w regionie) i bogatej tradycji obszaru Akwilei, gdzie wino produkowane jest już od ponad 2000 lat.