Grover Zampa
Nandi Hills | INDIE
Założyciel winnicy Kanwal Grover w latach 60- tych mienionego wieku często przebywał w interesach we Francji. Szybko zakochał się w miejscowej gastronomii i sztuce winiarstwa. Od tego momentu w jego głowie zaczął kiełkować od- ważny pomysł rozpoczęcia produkcji wysokojakościowych win w Indiach. Z pomocą przyszedł mu los. Grover poznał bowiem Georga Vessela (późniejszego dyrektora technicznego Champagne Mumm). Wspólna kolacja (i jak się okazało wspólny rok urodzin) zaowocowały przyjaźnią i śmiałym planem wprowadzenia do uprawy w Indiach francuskich szczepów. W latach 90- tych Groverowi udało się namówić do współpracy francuską gwiazdę enologii Michela Rollanda. Tak kończył się pionierski czas, a rozpoczynała historia produkcji win najwyższej jakości w Indiach. Kontynuuje ją syn Kanwala, Kapil i jego córka Karishma, która odbierała wykształcenie na Uniwersytecie Kalifornijskim na kierunku winiarstwa i enologii. Wspólnymi siłami kontynuują oni z sukcesem uparty pomysł Kanwala. Winnice zwiększyły ponad czterokrotnie areał, a Kapil wprowadził nowatorskie technologie, które zaowocowały produkcją doskonałej jakości win, czerpiących unikalny charakter z hinduskich siedlisk. Od kilku lat wina Grover Zampa obsypywane są nagrodami na całym świecie. Śmiała wizja Kanwala spełnia się.