Bodega Terrazul
San José | URUGWAJ
Bodega Terrazul leży niedaleko Montevideo. Winnicę prowadzi francuski enolog Didier Cornillon. To dzięki jego podejściu Bodega Terrazul intensywnie czerpie ze specyfiki tutejszego ekosystemu oraz miejscowych form produkcji. Winorośl uprawia się na wyselekcjonowanych organicznych glebach, w pagórkowatym krajobrazie o doskonałych warunkach wodnych. Sąsiedztwo Rio de la Prata – olbrzymiego estuarium – chłodzi winorośl ożywczym wiatrem znad Atlantyku. Winnica leży na tej samej wysokości (34. równoleżnik) co najlepsze winnice Nowego Świata w Argentynie, Chile czy Australii. W uprawach przewodzi najpopularniejszy szczep w Urugwaju – Tannat.
Urugwajskie wina ze szczepu Tannat
Tannat swoją nazwę otrzymał prawdopodobnie ze względu na wysoki poziom tannin. Pochodzi z południowo-zachodniej Francji ale w 1870 r. został przywieziony do Urugwaju przez baskijskich imigrantów. Obecnie jest to narodowy szczep Urugwaju, gdzie uprawia się go więcej niż w rodzimej Francji. Urugwajski Tannat zazwyczaj ma delikatniejsze taniny, jest lżejszy i mniej alkoholowy niż jego francuski odpowiednik.