Simon
Eger | WĘGRY
W roku 1992 József Simon założył winnicę, która dziś liczy 24 ha i ma dwa dobre siedliska: Sikhegy i Afrikę. Właściciel, tak jak jego wina, jest bezpretensjonalny i urzekający. Jego uprzejmość i gościnność, a także miłość do wina oraz dobrego jedzenia, sprawiają, że każda wizyta u Simona zmienia się w prawdziwą ucztę. Pomimo iż jego produkcja nie jest nowoczesna i nie jest wiodącym producentem, to jednak przez wielu winiarzy z Eger uważany jest za wiodącą postać regionu. Simon – wina prawdziwe!
Prawdziwe węgierskie wina z Egeru
Region winiarski Eger specjalizuje się w winach czerwonych, najbardziej znanym winem jest Egri Bikaver (w wolnym tłumaczeniu „bycza krew”), który powstaje z kupażu minimum 3 czerwonych szczepów (dopuszczonych jest 13 odmian). Jednak można też spróbować jego białego odpowiednika – Egri Csillag („gwiazda Egeru”), którego nazwa świetnie odzwierciedla jego szybko rosnącą popularność.