Mas Doix
Priorat | HISZPANIA
Mas Doi to projekt z 1998 r. dwóch spokrewnionych rodzin, Doi i Llagosteras, których tradycje winiarskie sięgają 1850 r. Winnice, położone w pobliżu wsi Poboleda, są chronione przez dwie naturalne bariery Montsant i Serra del Mollo. Dzięki temu mogą się cieszyć chłodniejszą bryzą a niższa temperatura skutkuje późniejszym zbiorem i procesem dojrzewania. Dominująca w regionie gleba łupkową Llicorella i podkładkami w wieku od 70 do 105 lat, zapewnia zrównoważone zbiory.
Wina z Prioratu
Priorat to niewielki region w Katalonii, z którego pochodzą potężne, czerwone wina. Winnica Mas Doix została założona w 1998 roku, jednak jej historia sięga połowy XIX wieku. Wina wytwarzane są z winogron z ponad 100-letnich krzewów. Charakteryzują się one mocną koncentracją i długowiecznością. Mas Doix uprawia winorośl w sposób ekologiczny.