Lodali
Piemont | WŁOCHY
Giovanni Lodali w 1939 roku rozpoczął produkcję wina dla klientów swojej restauracji, jedynej w Treviso. W 1955 roku jego syn Lorenzo ukończył szkołę enologiczną. Trzy lata później wyprodukowali pierwsze Barbaresco i Barolo. Walter, syn Lorenza, poszedł w ślady ojca. Dzisiaj na 12 hektarach uprawia dziewięć różnych szczepów winorośli, a do produkcji wina używa dużych słoweńskich i francuskich beczek. Linia win Lorens produkowana jest z winogron wyselekcjonowanych z najlepszych roczników. Produkcja winnicy to około 130 000 butelek rocznie.
Producent najlepszej Barbery D’Alba
Walter Lodali słynie z produkcji Barbery – szczepu mniej popularnego od Nebbiolo, ale równie bogatego. Jego Barbera d’Alba Lorens 2015 została okrzyknięta najlepszą Barberą i otrzymała platynowy medal od Decantera.
-
LODALI BARBARESCO ROCCHE DEI 7 FRATELLI
SZCZEGÓŁY -
LODALI BARBERA D’ALBA
SZCZEGÓŁY -
LODALI BARBERA D’ALBA LORENS
SZCZEGÓŁY -
LODALI BAROLO BRICCO SANT’ AMBROGIO
SZCZEGÓŁY -
LODALI BAROLO LORENS
SZCZEGÓŁY -
LODALI CHARDONNAY LANGHE
SZCZEGÓŁY -
LODALI DOLCETTO D’ALBA
SZCZEGÓŁY -
LODALI MOSCATO D’ASTI
SZCZEGÓŁY -
LODALI NEBBIOLO D’ALBA
SZCZEGÓŁY -
LODALI ROERO ARNEIS
SZCZEGÓŁY