Veneto
Wenecja Euganejska
Veneto (znane po polsku pod mało dźwięczną nazwą Wenecja Euganejska) to jeden z największych regionów winiarskich we Włoszech. Leży na północnym wschodzie Włoch, otoczony Dolomitami od północny, rzeką Pad na południu oraz jeziorem Garda od zachodu. Dzięki swojemu położeniu i zróżnicowanemu klimatowi można tam znaleźć tak skrajnie różne wina jak lekkie i świeże Prosecco oraz potężne, gęste Amarone.
Niezwykła metamorfoza
Samo Veneto nie cieszy się tak dużą popularnością jak na przykład Chianti w Toskanii, a w latach 60. i 70. jego reputacja dość mocno ucierpiała ze względu na zbyt dużą produkcję niskojakościowych win. Na szczęście większość winiarzy zmieniła swoją filozofię i już od wielu lat możemy cieszyć się wieloma winami w bardzo dobrej jakości.
Kraina nie tylko Amarone
Jednym z takich win i niewątpliwą gwiazdą regionu jest Amarone della Valpolicella, robione starożytną metodą appassimento – jest to suszenie gron przez kilka miesięcy w specjalnych skrzynkach, dzięki czemu otrzymuje się wino wytrawne o wysokiej zawartości alkoholu. Zdecydowanie lżejsza, owocowa Valpolicella i Refosco, świeże i aromatyczne Chardonnay i Sauvignon Blanc oraz orzeźwiające Prosecco uzupełniają portfolio win z Veneto.
-
BEGALI AMARONE CLASSICO
SZCZEGÓŁY -
BEGALI AMARONE CLASSICO MONTE CA’BIANCA
SZCZEGÓŁY -
BEGALI VALPOLICELLA CLASSICO
SZCZEGÓŁY -
BEGALI VALPOLICELLA CLASSICO RIPASSO SUPERIORE
SZCZEGÓŁY -
PERLA BIANCA PROSECCO
SZCZEGÓŁY -
TERRA MUSA CABERNET SAUVIGNON
SZCZEGÓŁY -
TERRA MUSA CHARDONNAY
SZCZEGÓŁY -
TERRA MUSA MERLOT
SZCZEGÓŁY -
TERRA MUSA PINOT GRIGIO
SZCZEGÓŁY -
TERRA MUSA PROSECCO EXTRA DRY
SZCZEGÓŁY -
TERRA MUSA REFOSCO P.R.
SZCZEGÓŁY -
TERRA MUSA SAUVIGNON BLANC
SZCZEGÓŁY