Puglia
Apulia
Apulia (Puglia w dialekcie lokalnym) jest regionem produkującym największą ilość wina we Włoszech. Historycznie większość wina z Apulii to tanie wina stołowe jednak dziś surowsze przepisy oraz lokalni producenci, kładący nacisk na jakość, sprawiły że wina z Apulii przeszły niesamowitą metamorfozę.
Wino z Apulii jest produktem zróżnicowanego krajobrazu. Ciepły klimat i żyzna gleba ułatwiają uprawę. Region jest otoczona wodą z trzech stron, co daje chłodny powiew wiatru z Morza Śródziemnego i obniża temperaturę w winnicach.
Potężne, owocowe i dojrzałe czerwone wina są wizytówką Apulii. Trzy najważniejsze czerwone winogrona to Negroamaro, Primitivo (czyli kalifornijski Zinfandel) i Uva di Troia (znane również jako Nero di Troia). Te lokalne odmiany dają pełne wina o głębokim kolorze, aromatyczną owocowością i delikatną, orzeźwiającą kwasowością.
-
ROCCA ANTICA PRIMITIVO
SZCZEGÓŁY -
SAMMARCO ARCHÈE PRIMITIVO DI MANDURIA
SZCZEGÓŁY -
SAMMARCO MALVASIA BIANCA
SZCZEGÓŁY -
SAMMARCO NOTTETEMPO 100 BARRIQUE CHARDONNAY
SZCZEGÓŁY -
SAMMARCO PARVA CULPA NERO DI TROIA
SZCZEGÓŁY -
SAMMARCO PRIMITIVO DI MANDURIA
SZCZEGÓŁY -
SAMMARCO PRIMITIVO DIADE
SZCZEGÓŁY -
SAMMARCO SOMIERO SUSUMANIELLO SALENTO
SZCZEGÓŁY -
SAMMARCO ZIFA PRIMITIVO DI MANDURIA
SZCZEGÓŁY