Piemont
Przedalpejski region
Piemont leży u podnóża Alp w północno-zachodnich Włoszech, na granicy zarówno z Francją, jak i Szwajcarią. Ponad połowa z 700 kilometrów kwadratowych, z których składa się region, jest zajmowana przez winnice.
Pomiędzy morzem a górami
Istnieją dwie główne cechy wpływające na klimat regionu: lodowate Alpy i ciepłe Morze Śródziemne. Gwałtowne zmiany dzienne temperatury powodują, że cały obszar o poranku wypełnia się mgłą, która powoli zanika w ciągu dnia. Oznacza to, że ziemia na wysokich wzgórzach zyskuje więcej słońca i właśnie stamtąd pochodzą najlepsze winogrona.
Królestwo DOC i DOCG
W Piemoncie znajduje się najwięcej win z oznaczeniem DOC i DOCG w całych Włoszech. Piemont to nie tylko region winiarski i świetnej jakości butikowe winnice, ale także niezwykła kultura kulinarna. To właśnie tu powstał ruch Slow Food, który koncentruje się na wspieraniu lokalnego rolnictwa i tradycji. Znajdziecie tu nie tylko bogate w garbniki, potężne czerwone wina jak Barolo i Barbaresco, ale również słynne białe trufle, które osiągają astronomiczne ceny na targu w Albie. I choć czerwone wina zdecydowanie wiodą tu prym i stanowią 65% produkcji, miłośnicy białych (a nawet słodkich) win również znajdą tu coś dla siebie.
-
I BALZI BARBERA PASSITO
SZCZEGÓŁY -
LODALI BARBARESCO ROCCHE DEI 7 FRATELLI
SZCZEGÓŁY -
LODALI BARBERA D’ALBA
SZCZEGÓŁY -
LODALI BARBERA D’ALBA LORENS
SZCZEGÓŁY -
LODALI BAROLO BRICCO SANT’ AMBROGIO
SZCZEGÓŁY -
LODALI BAROLO LORENS
SZCZEGÓŁY -
LODALI CHARDONNAY LANGHE
SZCZEGÓŁY -
LODALI DOLCETTO D’ALBA
SZCZEGÓŁY -
LODALI MOSCATO D’ASTI
SZCZEGÓŁY -
LODALI NEBBIOLO D’ALBA
SZCZEGÓŁY -
LODALI ROERO ARNEIS
SZCZEGÓŁY