Mozela
Mosel
Mozela rozciąga się od ujścia rzeki Ren w pobliżu Koblencji, w górę rzeki i na południowy zachód do granicy Niemiec z Luksemburgiem i Francją. Region ten obejmuje także dopływy Saary i Ruweru. Wcześniej region był znany jako Mosel-Saar-Ruwer, jednak w 2007 r. oficjalnie skrócono nazwę do Mosel. Pierwsze winorośla zostały posadzone wzdłuż rzeki Mosel i miasta Trewir około drugiego wieku przez Rzymian. Dziś region słynie z ostrych zboczy górujących nad rzekami, na których sadzone są winnice.
Optymalny terroir
Mozela ma bardzo chłodny, północny klimat kontynentalny, a strome stoki są bardzo skuteczne w optymalizacji ekspozycji winorośli na słońce, co ułatwia dojrzewanie winogron. Najlepsze miejsca wykorzystują również promieniowanie słoneczne odbijające się od powierzchni rzek i winorośli oraz zdolność gleby z ciemnych łupków do pochłaniania ciepła w ciągu dnia i oddawania go z powrotem do winorośli w nocy.
Klimat
Lata są ciepłe, ale nie gorące, ze średnią temperaturą około 18ºC. Długi sezon wegetacyjny pomaga rozwinąć intensywne smaki winogron, utrzymując jednocześnie niski poziom alkoholu. Dzięki temu wina z Mozeli są lekkie i niezwykle aromatyczne z urzekającymi nutami kwiatowymi i mineralnymi oraz świetnym balansem słodyczy i kwasowości.