Nandi Hills
Egzotyczny terroir
Nandi Hills to niewielki obszar produkujący wino w indyjskim stanie Karnataka, który jest domem dla kilku winnic uprawiających przede wszystkim francuskie odmiany winogron takie jak: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Viognier, Sauvignon Blanc i Chenin Blanc. Malownicze wzgórza rozciągają się na około 40 km z północy na południe. Okoliczne tereny były kiedyś miejscem na spokojne letnie wakacje dla Brytyjczyków, obecnie obszar ten jest w większości terenami rolniczymi.
Monsun południowoazjatycki
Podobnie jak w większości Indii, region dotknięty jest monsunem południowoazjatyckim, który przynosi chłodne, wilgotne powietrze z Oceanu Indyjskiego, aby zderzyć się z cieplejszym powietrzem z pustyni Thar na północy. Powoduje to duże opady deszczu między czerwcem a wrześniem, a winiarze muszą ciężko pracować, aby ograniczyć ich negatywny wpływ na winorośl. Na szczęście tropikalne położenie Nandi Hills oznacza, że sezonowe zmiany temperatury są niewielkie. Dzięki starannemu przycinaniu winorośli i kontroli winnic sezon wegetacyjny można dostosować do pogody.