Sherry
Spalony słońcem region
Jerez de la Frontera, spalony słońcem zakątek południowo-zachodniej Hiszpanii, jest miastem o długich tradycjach winiarskich. Niewiele win może pochwalić się tak wyjątkową historią jak robione tam Sherry. Pierwsza apelacja DO została przyznana w 1933 r. właśnie regionowi Jerez, ale już wcześniej Sherry było niezwykle popularne, nie tylko w Hiszpanii, ale także we Francji i Anglii.
Optymalny klimat
Bardzo ważny dla produkcji wina jest klimat. Silny wpływ mają na to zarówno chłodzące efekty Oceanu Atlantyckiego, jak i ciepło pochodzące ze wschodnich równin. Wilgotne wiatry przybrzeżne dają umiarkowane temperatury a 300 słonecznych dni w roku, pomagają osiągnąć optymalną dojrzałość winogron, z których robi się zarówno wina wytrawne (Fino, Manzanilla, Oloroso) jak i słodkie (Cream, Pedro Ximenez).
Solera
Sherry powstaje dzięki systemowi mieszania znanemu jako Solera, który polega na starzeniu wina poprzez mieszanie zawartości z różnych starzonych beczek w taki sposób, aby gotowy produkt był mieszaniną wielu roczników. Ten unikatowy system składa się z kilku rzędów małych dębowych beczek ułożonych jedna na drugiej, pogrupowanych według roczników. Najstarsze wino znajduje się w dolnych beczkach, a najmłodsze roczniki można znaleźć na samej górze. Żadna beczka z winem nigdy nie jest całkowicie opróżniona, więc jakaś część wcześniejszego Sherry zawsze pozostaje w dębowych beczkach. Teoretycznie ślady pierwszego wina umieszczonego w systemie Solera mogą występować nawet po 50 lub 100 latach.