Nawarra
W cieniu sąsiada
Nawarra, region na północy Hiszpanii, jest tradycyjnie związany z produkcją lekkiego i świeżego wina różowego. Jednak od niedawna, po latach spędzonych w cieniu swojego południowego sąsiada: Riojy, Nawarra zaczyna mieć renomę również ze względu na wysokiej jakości czerwone wina, produkowane tutaj głównie ze szczepów Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Merlot.
Niezwykła różnorodność
Geografia Navarry jest bardzo zróżnicowana. Na tym stosunkowo niewielkim obszarze występują aż trzy strefy klimatyczne (od atlantyckiej na północy, poprzez kontynentalną, aż po śródziemnomorską na południu), co w połączeniu z urozmaiconą glebą, wysokościami oraz różnym nasłonecznieniem i opadami sprawia, że w Nawarrze produkuje się wiele stylów win z różnych odmian winogron. Niewiele regionów winiarskich może zaoferować ten poziom wysokiej jakości win białych, różowych, czerwonych i deserowych w granicach swojego terytorium.
Nie tylko Tempranillo
Tradycyjnie Navarra była silnie kojarzona ze swoim różowym winem, ale wzrost popularności czerwonych win opartych na Tempranillo zmotywował winiarzy do produkcji większej ilości tej szlachetnej odmiany, z których powstają skoncentrowane, owocowe, a jednocześnie beczkowe wina czerwone. Oprócz Tempranillo i Garnacha produkowane są również świetne wina czerwone na bazie Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir. Niewielka ilość białych win z Navarry opiera się głównie na Chardonnay, Viurze i Garnacha Blanca.