Kastylia i Leon
Naturalny styl
Termin „wino naturalne” nie ma obecnie żadnej prawnej definicji. Istnieją jednak niezależne organizacje związane ze stylem. Należą do nich francuskie L’Association des Vins Naturels i Les Vins S.A.I.N.S, włoskie VinNatur oraz hiszpańskie Asociación de Productores de Vinos Naturales de España. Każda z nich ma nieco inną interpretację tego terminu, ale wszystkie filozofie dotyczą zrównoważonego rolnictwa ekologicznego lub biodynamicznego. Większość z nich podkreśla także rolę minimalnej interwencji w winnicy, co oznacza, że producenci wina nic nie dodają ani nie usuwają z soku podczas winifikacji. Priorytetem są wina, które oddają charakter terroir.
Żywe wino
Wino naturalne jest uprawiane ekologicznie (często też biodynamicznie) i wytwarzane z minimalną ingerencją człowieka. Nie stosuje się żadnych dodatków ani środków pomocniczych, a proces fermentacji jest ograniczony do niezbędnego minimum. Rezygnuje się ze stosowania sztucznych herbicydów, pestycydów, fungicydów i dodatków, używa się niewiele lub w ogóle nie dodaje się dodatkowych siarczynów, ogranicza się rolę dojrzewania w beczce i zwykle wino jest tylko delikatnie filtrowane przed zabutelkowaniem. W rezultacie wino jest żywe – zdrowe i pełne naturalnie występującej mikrobiologii.