Aragonia
Surowy klimat
Aragonia to region położony w północno-wschodniej części Hiszpanii między Nawarrą a Katalonią. Na jej obszarze znajdują się cztery regiony winiarskie: Calatayud, Carińena, Somontano oraz Campo de Borja. W regionie panuje surowy, suchy klimat. Winogrona uprawiane są na lekkiej, łupkowej glebie z dużą ilością wapieni.
Stare winorośle
Zbiory w tym regionie są zdecydowanie mniejsze niż w innych częściach Hiszpanii. Z pewnością wpływ na to ma klimat, ale także wiek winorośli – bardzo często są to kilkudziesięcioletnie krzewy. Nie dają one tak dużej ilości owoców jak młoda winorośl, ale za to otrzymać z nich można bardzo dobre winogrona, które idealnie nadają się do produkcji świetnych win. W takich warunkach idealnie odnajduje się szczep Garnacha, który wydaje na świat potężne, taniczne wina.
Imperium Garnachy
W Aragonii już od początku XII produkuje się wina przede wszystkim oparte na szczepie Garnacha. Dlatego też często tę prowincję nazywa się „Imperio de la Garnacha” czyli „Imperium Garnachy”.