Val de Loire
Dolina Loary jest kluczowym regionem winiarskim w zachodniej Francji
Różnorodność stylów
Dolina Loary (fr. Val de Loire) jest kluczowym regionem winiarskim w zachodniej Francji. Podąża biegiem rzeki Loary od śródlądowych wzgórz Owernii do równin na francuskim wybrzeżu Atlantyku w pobliżu Nantes. Choć wina białe stanowią większość produkcji, różnorodność to mocna strona regionu: mineralne Muscadety, musujące Cremant, lekkie czerwone wina oraz aromatyczne Sauvignon Blanc.
Cztery pory roku
Dolina Loary ma wyraźne cztery pory roku, a rzeka ma znaczący wpływ na temperaturę, podnosząc ją o kilka stopni. Zachód, poprzez wpływ Oceanu Atlantyckiego, ma łagodniejsze warunki, a wschód charakteryzuje się bardziej kontynentalnym klimatem – suchym i ciepłym latem oraz surowszą zimą. Gleby przechodzą od twardego granitu, poprzez krzemień i wapień w okolicach Sancerre, do miękkiego, kruchego tufu.
Bogata historia
Dolina Loary od wielu stuleci odgrywa istotną rolę w historii francuskiego wina. Przede wszystkim dzięki Sauvingon Blanc nadal cieszy się popularnością, mimo że współcześni konsumenci wina (oraz niektórzy wpływowi krytycy wina) wykazują wyraźną preferencję dla ciężkich, mocnych czerwonych win – jedynego stylu wina, którego Loara nie produkuje.