Gaskonia
Gaskoński terroir
Na klimat Gaskonii, położonej między górami a oceanem, bardzo wyraźnie wpływa bliskość Atlantyku. W regionie notuje się duże opady deszczu wiosną, dzięki czemu krajobraz jest niezwykle bujny i zielony. Z kolei noce są chłodne nawet w środku lata, co sprawia, że gaskońskie wina są lekkie i świeże. Dodatkowy wpływ na charakter wina ma gleba – mieszanka piasków, gliny i wapnia.
Królestwo Ugni Blanc
W regionie świetnie odnajdują się lokalne szczepy takie jak Colombard, Ugni Blanc, Tannat czy Gros Manseng. Co ciekawe przez wiele lat Ugni Blanc służył przede wszystkim do produkcji Armagnacu – lokalnej odpowiedzi na bardziej znanego Cognaca. Armagnac do lat 80-tych XX wieku przeżywał swoją świetność, jednak w latach 90-tych wielu producentów zdecydowało się zdywersyfikować produkcję brandy na rzecz wina. Na nowo musieli nauczyć się produkcji win z lokalnych szczepów. Wcześniej ograniczono uprawę Colombard na rzecz Ugni Blanc, który był uważany za bardziej wartościowy szczep. Zmieniło się to po odkryciu na nowo szczepu Colombard w Kalifornii przez Andre Dubosc – założyciela kooperatywy Plaimont zajmującej się popularyzacją winiarstwa południowo-zachodniej Francji. Wówczas odkryto potencjał lokalnych odmian i zaczęto produkować z nich wina.
Gaskoński rozsądek
Gaskończycy nie chcą konkurować z bardziej znanymi północnymi sąsiadami z Bordeaux. Stawiają na endemiczne szczepy, z których produkują lekkie, świeże wina i w nich upatrują przyszłość swojego regionu. Świetnie to pokazuje filozofię życia mieszkańców Gaskonii, którzy zamiast znanych marek wolą wytwarzać produkty o wysokiej jakości w rozsądnej cenie.