Valle de Aconcagua
Valle de Aconcagua
Dolina Aconcagua jest jednym z najpiękniejszych regionów w Chile. Jej nazwa pochodzi od góry Aconcagua, która góruje nad dnem doliny. Niegdyś sądzono, że ten gorący, suchy teren kompletnie nie nadaje się do uprawy winogron – ale jakość produkowanych tu win zdecydowanie zmieniła tę opinię.
Dolina biegnie między zboczami Andów na wschodzie i Oceanem Spokojnym na zachodzie. Wiele obszarów uprawy winorośli jest ściśle połączonych z rzeką i podąża jej biegiem, a wysokość winnic waha się od 1000 m na wschodzie do 50 m na zachodzie.
Cechą tamtejszego klimatu są codzienne bryzy łagodzące wysokie temperatury, które zmniejszają ryzyko chorób winorośli. Dzięki temu można tutaj produkować zarówno lekkie i świeże białe wina ze szczepów Sauvignon Blanc i Chardonnay jak i pełniejsze czerwone Cabernet Sauvingon czy Carmenere, które – choć pochodzi z Francji – na dobre udomowiło się w Chile.
-
IN SITU GRAN RESERVA CARMENÈRE
SZCZEGÓŁY -
IN SITU RESERVA CABERNET SAUVIGNON
SZCZEGÓŁY -
IN SITU RESERVA CARMENÈRE
SZCZEGÓŁY -
IN SITU RESERVA CHARDONNAY
SZCZEGÓŁY -
IN SITU RESERVA PINOT NOIR
SZCZEGÓŁY -
IN SITU RESERVA SAUVIGNON BLANC
SZCZEGÓŁY -
IN SITU SIGNATURE WINES FULL BODIED BLEND
SZCZEGÓŁY -
IN SITU SIGNATURE WINES RIVERSIDE BLEND
SZCZEGÓŁY