South-Eastern Australia
Świeże białe wina
Charakter win z Clare Valley i Adelaide Hills jest kształtowany przez chłód regionu, który zapewnia im wyraźną różnicę w stosunku do innych południowoaustralijskich terenów. Dzięki niższym temperaturom w nocy winorośle mogą odetchnąć a winogrona mają czas na spokojne dojrzewanie, co dodaje winom wielowymiarowości. Dzięki temu Chardonnay z Adelaide Hills oraz Rieslingi z Clare Valley od wielu lat cieszą się uznaniem na całym świecie.
Australijski Shiraz
Niekwestionowanym królestwem Shiraz w Australii jest Dolina Barossy. Charakterystyczną cechą jest obecność bardzo starych winorośli, dających niewielkie ilości owoców, które są pełne smaku i aromatu. Dzięki temu wina są pełne i bogate z długim potencjałem starzenia się oraz aksamitnymi taninami. Inny styl Shiraza można znaleźć w Langhorne Creek, jednym z najlepiej strzeżonych sekretów kraju. Uprawiany tam Shiraz często występuje solo i powstają z niego uderzająco owocowe wina o aromatach wiśni i mięty. Klimat jest kształtowany głównie przez południowy wiatr lądowy, który wieje bezpośrednio z Oceanu Południowego przez jezioro Alexandrina.