Mendoza
Górskie królestwo Malbeca
Mendoza jest największym regionem winiarskim w Argentynie. Położona na płaskowyżu wysokogórskim na skraju Andów, odpowiada za około 70 procent rocznej produkcji wina w kraju. Swoje miejsce odnalazła tutaj francuska odmiana winogron Malbec, z których produkuje się czerwone wina o dużej koncentracji i intensywności. Poza tym region słynie z upraw szczepów Torrontes i Chardonnay.
Stała jakość win argentyńskich
Wysokość jest jedną z najważniejszych cech terroiru Mendozy. To ona łagodzi gorący, suchy klimat regionu. Po ciepłych, słonecznych dniach następują znacznie zimniejsze noce, które spowalniają dojrzewanie, przedłużając sezon wegetacyjny i przyczyniając się do powstawania bogatych, dojrzałych winogron. Nawadnianie ułatwiają rzeki, które przecinają region, w tym sama Mendoza, która spływa z gór. Ciepłe i suche okresy zbiorów oznaczają, że winiarze mogą zbierać winogrona według dojrzałości i nie martwić się kaprysami pogody, co prowadzi do stałej jakości z roku na rok. Skaliste, piaszczyste gleby mają niewiele materii organicznej oraz są suche i mało żyzne. Dzięki temu winorośla są zmuszane do ciężkiej pracy i wytwarzają małe, skoncentrowane jagody.