Szkolenia i degustacje skierowane są zarówno dla sektora HoReca jak i klientów prywatnych.

Celem szkoleń może być edukacja winna poprzez przedstawienie wielu zagadnień ze świata wina od historii tego trunku, przez jego produkcję, charakterystykę najważniejszych szczepów czy regionów aż po metody degustacji czy warunki przechowywania wina. Każde z takich szkoleń połączone jest z degustacją wybranych butelek, które najlepiej odzwierciedlają charakterystyczne style wina.


Przykładowe szkolenia / degustacje jakie organizujemy

  • Podstawowy kurs wiedzy o winie

W którym to przekazujemy najważniejsze informacje dotyczące historii, produkcji, stylów, szczepów, degustacji, oraz wyjaśniamy najważniejsze pojęcia, które można znaleźć na etykietach. Szkolenie połączone z degustacją 6 butelek.

  • Wina naturalne

Czym są wina naturalne i czym różnią się od produktów ‚konwencjonalnych’ ? Jaki wpływ na wino ma spontaniczna fermentacja i filtracja ? Dlaczego i na jakich etapach dodaje się siarczynów ? Tego wszystkiego można dowiedzieć się na szkoleniu z win naturalnych połączonym z degustacją tychże produktów

  • Wina Premium

Czy warto płacić za butelkę wina więcej niż 100zł ? Skąd bierze się ta cena i czy jest adekwatna do zawartości butelki ? Tu chcemy przybliżyć wina z tzw. półki premium od prawdziwych champagnów po mocno skoncentrowane Amarone.

  • Rioja w różnych odsłonach

Bardziej degustacja niż szkolenie – ukierunkowana na pokazanie różnych odsłon czerwonego wina z tego najpopularniejszego hiszpańskiego regionu.

  • Odkryjmy Austrię

Degustacja zdobywających coraz większą popularność win austriackich. Wspaniałe Gruner Veltliner i Zweigelty to wina zdecydowanie warte odkrycia. Degustacja połączona z prezentacją winnej tradycji i regionów Austrii.