Ca’Tullio Tenace Schioppettino 2015

Tenace to złoto dla wytrwałych. Zdecydowanie bardziej spodoba się tym, którzy uciekają przed winiarską oczywistością. Nie słodzi dżemowym owocem i nie mami kokosową beczką. Jego siłą jest elegancja i powściągliwość, integracja i złożoność. Najlepiej posłuży tym, którzy wytrwale przebrnęli przez trudny dzień i z ulgą rozpłyną się w ciszy wieczoru.

Kilka słów o regionie Friuli

Friuli, czyli Wenecja Julijska znajduje się w północno-wschodniej części Włoch na pograniczu z Austrią i Słowenią.

Za słowem tenace, w języku włoskim, kryje się określenie osoby wytrwałej. Z całą pewnością, nie może zabraknąć tej cnoty komuś, kto pragnie zgłębić szczegółowo włoskie winiarstwo. Po dwudziestu regionach, rozsiane są setki szczepów, z których każdy opowiada własną, często niemal zapomnianą, historię. Wnikliwym nie trzeba przedstawiać Veneto, jednak nawet ich uwadze, umknąć może schowany w jego cieniu, graniczący ze Słowenią, region Friuli. Znany przede wszystkim z produkcji win białych, pochwalić się może licznymi szczepami endemicznymi, także tymi o ciemnych skórkach. Jedną z flagowych apelacji regionu jest DOC Colli Orientali del Friuli obejmująca wschodnie wzgórza przy samej granicy Italii, które są efektem milionów lat alpejskiej tektoniki i geomorfologii. Procesy te odcisnęły piętno w postaci złożonej i bogatej w minerały struktury glebowej, nazywanej w lokalnym dialekcie Ponca a charakteryzującej się naprzemiennie ułożonymi warstwami wapiennej gliny i piaskowca. Winorośl korzysta tu z łagodnie falującego krajobrazu gładkich wzniesień o średniej wysokości 400 m n.p.m. oraz naturalnej bariery od zimnych północnych wiatrów, którą stanowią Alpy Julijskie. W każdym z czterech podregionów apelacji uświadczyć możemy różnych win, jednak to okolice prowincji Prepotto pochwalić się mogą najlepszymi przykładami win opartych o szczep Schioppettino, dla których są dedykowane. Znający język włoski w wyobraźni usłyszeli zapewne huk wystrzału, bowiem nazwę szczepu można w ten sposób tłumaczyć. Jego sławie daleko jednak do wystrzałowej kariery Sangiovese czy, uwielbionego w naszych matczynych stronach, Primitivo. Friulijski endemik pochwalić się może jedynie 150 hektarami upraw na całym globie, z czego niemal całość korzeniami wrasta w gleby północno-wschodnich Włoch.

O winie Ca’Tullio Tenace Schioppettino

Ca’Tullio Tenace Schioppettino 2015 to wino o przejrzystej, rubinowej barwie złamanej na rantach kolorem granatu. Jego szata na myśl przywodzi, naznaczone kilkuletnim starzeniem, Pinot Noir i to nie jedyne podobieństwo z tym szlachetnym szczepem. Nos pozostaje młody, jednak obrasta w piórka ewolucyjnej złożoności. Nie gubi przy tym aromatów świeżych jeżyn i malin, wyraźnych na tyle, że chce się niemal uciec dłonią w obawie przed cierniem. Można w nim znaleźć również delikatną kwiatowość fiołków postrzępionych pikanterią czarnego pieprzu, którego obecność tłumaczy kontakt z francuskimi barrique. W ustach wino jest energiczne i przyprawowe, średniocieliste, o drobnych taninach, przyjemnie komplementujących szczupłą sylwetkę niczym dobrze dopasowana suknia. W pełni potencjału pokazuje się niedługo po otwarciu, co nie wyklucza dekantacji, jednak na pewno nie czyni jej przymusem.

Sugestie kulinarne

Jego chłodny charakter wręcz prosi się zejście do 15 stopni przed podaniem w towarzystwie dojrzewających friulijskich szynek, suto przyprawionej wieprzowiny czy twardych i słonych serów.